tirsdag den 8. november 2022

Generalizations 3# Andersson, V., & Clausen, H. B. (2018)

 At the current stage this project is about finding statistical generalizations in qualitative, danish educational research. That is to check my assumption that there is a tendency to make statistical generalizations on the basis of observations which cannot support such generalizations.

I will be posting excerpts from all those studies which to me seem problematic. This post is part of that and this is a link to the first post in the line.

Andersson, V., & Clausen, H. B. (2018)

Reference:
Andersson, V., & Clausen, H. B. (2018). Viden i Verden. Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 13(25), 3–17. 

Abstract:
I marts 2017 tog vi til Cuba med 17 kandidatstuderende fra ’Turisme’ på Aalborg Universitet. Forløbet var en del af ’Creative Learning Camp’, som var en integreret del af 8. semester på kandidatuddannelsen. I forløbet blev de studerende stillet over for en opgave sat af en amerikansk NGO om bæredygtig turisme i Viñales, Cu-ba, som de skulle løse, og som de skulle levere til organisationen efter deres feltarbejde. Vi diskuterer i denne artikel, hvordan det at tage de studerende ud af undervisningslokalet til en for dem ukendt kontekst kan gøre deres læring anderledes og relevant for et senere arbejdsliv, da de skulle løse en opgave ’fra det virkelige liv’ kombineret med det at skulle begå sig i en helt ny kontekst. Vi er inspireret af Kolbs læringscirkel (2014), og vi diskuterer både peer learning og læring i grupper inden for denne teoretiske ramme. Vores antagelse er, at læringsprocesserne styrkes inden for PBL, hvis man inddrager en erfaringsbaseret og eksperimenterende læring i en virkelighedsnær kontekst. Vi betragter i denne sammenhæng de studerende som både medforskere og konsulenter.

Testable hypothesis?:
Ja: "Vores  forskningsspørgsmål  er:  Bliver  erfaringsbaseret  læring  under-støttet  af,  at  de  studerende  kommer  ud  i  læringsrum,  der  er  anderledes  end  universite-tets?" s3 

Spørgsmålet er binært og derfor i princippet en hypotese, man vil dog aldrig kunne falsificere den.

Method/materials:
"Vi interviewede de 17 Turisme-studerende inden afrejsen om deres forventninger til deres  læring  i  forhold  til  at  skulle  arbejde  i  Cuba.  Vi  lavede  disse  indledende  inter-views  for  at  kunne  følge  og  analysere  den  proces,  som  de  studerende  gennemgik  i  det,  som  vi  kalder  erfaringsbaseret  og  eksperimenterende  læring.  De  spørgsmål,  vi  stillede, var åbne: a) Hvad er dine forventninger til forløbet på Cuba? b) Nævn 5 nøg-leord, som beskriver din viden om Cuba. c) Beskriv tre måder, hvorpå du vil engage-re dig i forløbet (Creative Learning Camp).I  Cuba  samlede  vi  de  studerende  hver  eftermiddag  til  opsamlingsmøder,  hvor  de  præsenterede  de  udfordringer,  de  var  stødt  på  i  løbet  af  dagen." s7

Statistical generalizations:
1) "Vores  analyse  har  vist,  at  studerende  i  høj  grad  lærer  ved  at  være  involverede  og  dermed motiverede til at lære, som Kolb viser i sin læringsspiral (2014). Studerende lærer  imidlertid  ikke  kun  individuelt,  men  i  grupper,  og  det  at  være  i  grupper  øger  både vidensdeling, den kritiske refleksion og samskabelse af viden."

2) "Det specielle ved vores kontekst er, at den ud over at være ’derude’ og-så er i en anden kulturel kontekst. Dette presser de studerende til at forholde sig til den  anden,  en  anden  kultur,  og  det  giver  dem  en  ekstra  dimension  i  deres  læring,  idet man i mødet med den anden lærer om sig selv (Eriksen 1994)."
s15

Comments:
I have flagged this study for generalizations of type 3 and 4 (see typology).

(Rest in danish in order to avoid the extra work of having to translate quotes - i might on request)

Der er en række problemer i første sætning i første citat med hensyn til hvad man overhovedet kunne have vist i en analyse af 17 interviews og nogle observationer. Samtidig er udsagnet vagt nok til at være almengyldigt. Det forekommer selvfølgeligt at alle mennesker, ikke bare studerende, "...i høj grad lærer ved at være involverede og dermed motiverede til at lære...". At påvise sådan et udsagn videnskabeligt er noget sværere, hvorfor referencen til Kolb heller ikke hjælper, da Kolb jo ikke "viser" noget, men teoretiserer over hvordan tingene kunne hænge sammen. Påstanden er således almengyldig i sig selv, men studiet underbygger ikke denne almengyldighed. 

Med hensyn til generaliseringer er der tale om at der i første citat skrives generelt om studerende. Hvorfor man, med den ordlyd, får en antagelse om at udsagnende gælder for alle studerende i alle situationer, hvilket selvfølgelig ikke kan understøttes videnskabeligt med kun 17 studerende. Problemet kan, som i de fleste studier, forekomme lille, da der jo er tale om at man kan ændre ordlyden. Pointen her er således heller ikke at det er decideret forkert, men at vi bør have en diskussion om det. Næste del af nærværende projekt vil i den sammenhæng kigge på, hvorvidt generaliseringer af samme art videreføres når andre studier refererer til studier som dette.

Andet citat indeholder samme problematik som første. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Projektet videreført på ny blog

 En af formålene med projektet er løbende at dokumentere projektets udvikling. Grundet begrebslige problemstillinger er jeg gået væk fra at ...