søndag den 26. februar 2023

Generalizations #66 Beierholm, M. H., Hjorth, M., & Basballe, D. A. (2022)

At the current stage this project is about finding statistical generalizations in qualitative, danish educational research. That is to check my assumption that there is a tendency to make statistical generalizations on the basis of observations which cannot support such generalizations.

I will be posting excerpts from all those studies which to me seem problematic. This post is part of that and this is a link to the first post in the line.

Beierholm, M. H., Hjorth, M., & Basballe, D. A. (2022)

Reference:

Beierholm, M. H., Hjorth, M., & Basballe, D. A. (2022). Teknologiforståelse som dannelsesaspekt i Lærerens Grundfaglighed : Et møde mellem digitale teknologier og dannelsesteori i undervisningen. Studier I læreruddannelse Og -Profession, 7(1), 20. https://doi.org/10.7146/lup.v7i1.132431


Abstract:

Med samfundets pågående digitalisering som et tidstypisk nøgleproblem bliver de digitale teknologier et centralt anliggende for skolen og dermed for læreruddannelsens dannelsesopgave. Denne artikel præsenterer, undersøger og diskuterer et forsøg, hvor teknologiforståelse afprøves som nyt dannelsesfelt i den alment dannende undervisning i faget Lærerens Grundfaglighed, og hvor det er de lærerstuderende og deres dannelse i forhold til digitale teknologier, der er i fokus. I artiklen præsenteres eksempler på de studerendes møde med teknologiens umiddelbare egenskaber, gennem et brugerinterface og deres møde med de bagvedliggende strukturer i form af et programmeringsinterface. Artiklen belyser alment dannende elementer af teknologiforståelse i en læreruddannelseskontekst og diskuterer teknologiforståelse som potentiel bro mellem dannelsesteori og praksis.


Testable hypothesis?:

Nej: Dette  perspektiv  på  de  lærerstuderende  og  deres  dan-nelse i forhold til digitale teknologier præsenteres, undersøges og diskuteres i resten af artiklen med udgangspunkt i følgende forskningsspørgsmål:   Hvordan   integreres   teknologiforståelsesfagets   kompetenceområder   med   klassisk   Lærergrundfaglighed,  således  at  teknologiforståelse  dels  bliver  en  grundlæggende  lærerfaglighed og dels bidrager til de lærerstuderendes egen dannelse?


Method/materials:

"I forsøget, som denne artikel tager udgangspunkt i, blev et hold på lærerud-dannelsens  1.  årgang  undervist  i  teknologiforståelse  som  en  del  af  under-visningen i Lærerens Grundfaglighed (LG). Det udvalgte modul varLærer i Skolen, som eren introduktion til skolen i samfundet, lærerprofessionalitet og undervisningspraksis. Undervisningen i forsøget skulle både leve op til kravene i de almindelige kompetenceområder for modulet og til elementer af teknologiforståelsesfagligheden, som blev udvalgt undervejs. " s13 


N: Jeg kan sjusse mig frem til at der måtte have været 22 elever, fordi der kommer 22 rapporter ud af en del af forsøget. Kan dog ikke se at antallet nævnes noget sted.


Statistical generalizations:

1) "Fordi vores forsøg kun har fundet sted på to enkelte hold, og fordi det er blevet gennemført som en Research through Design-interven-tion, kan vi ikke konkludere generelt om undervisning i teknologiforståelse som  en  del  af  Lærerens  Grundfaglighed,  men  vi  vil  hævde,  at  opdelingen  mellem at sende de studerende på afveje i et brugerinterface som en vej til frustration  over  ikke  at  kunne  gennemskue  den  underliggende  teknologi  for  efterfølgende  at  give  de  studerende  adgang  til  at  få  erfaringer  med  det  underliggende  programmeringsniveau  på  disse  digitale  artefakter  kan  ses  som et strong concept for undervisning i teknologiforståelse som en del af Lærerens Grundfaglighed. Samtidig ser vi også koblingen mellem klassiske didaktiske og pædagogiske teorier og teknologiforståelse som en aktualise-rende kontekst som et strong concept."

og

2) "Vores undersøgelse peger på, at teknologiforståelse i denne sammen-hæng potentielt kan give et dannelsesbidrag ift. de digitale teknologier, som er en stor del af undervisningen og det samfund, skolen fungerer indenfor. Særligt peger undersøgelsen på, at der kan være et potentiale for, at stude-rende kan anvende LG’s dannelseslitt eratur til at forstå digitale teknologiers betydning i skolen, og omvendt, at digitale teknologier kan være eksempler..." s26


3) "Endelig  ser  det  ud  til,  at  det  potentielt  kan være frugtbart med undervisning som en vekselvirkning mellem brug/oplevelser, der fører studerende på afveje, og produktion/erfaring, der fører studerende bagom teknologien, som en vej til digital myndiggørelse og dan-nelse."s27


Comments:

I have flagged this study for generalizations of type 4 and 5 (see typology).


(Rest in danish in order to avoid the extra work of having to translate quotes - i might on request)


I første citat påpeger forskerne selv at de ikke rigtig kan generalisere og laver derefter et par generaliseringer for egen regning:

[sende studerende på afveje] + [give studerende adgang til at få erfaringer] -> [strong concept i teknologiforståelse] (type 4).


Andet citat er også en direkte, statistisk generalisering: [teknologiforståelse] -> [digital dannelse] (type 4). Dog vagt nok til at være almengyldigt. Det betyder dog ikke at studiet kan underbygge det.


Tredje citat er nogle forslag til hvordan man kan gøre, under antagelsen at studiets resultater holder for lignende kontekster i fremtiden (type 5).


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Projektet videreført på ny blog

 En af formålene med projektet er løbende at dokumentere projektets udvikling. Grundet begrebslige problemstillinger er jeg gået væk fra at ...